Człowiek chciałby się jeszcze zrelaksować, pomyśleć o czymś przyjemnym, nawet rozkosznym (a co!), leżeć i mieć umysł niezatruty obowiązkami. Idzie sobie taki człowiek do sklepu, a tu co widzi? Bombki, choinki, sztuczny śnieg! I czar pryska. Pojawia się w jego umyśle idea: instytutowa Wigilia! Od tej chwili nie jest już tym samym beztroskim człowiekiem, staje się markotny, zniecierpliwiony, skubie brodę, dużo milczy. Myśli. Intensywnie myśli. Wie, że musi to zrobić. Musi wymyślić konwencję Wigilii! Na szczęście udało się. Jest pomysł!

Taka była historia naszego pomysłu. Na ostatnim spotkaniu Patrycja zaprezentowała ideę Wigilii Instytutu Kulturoznawstwa. Zyskała ona powszechną akceptację. Nie zdradzę go tu, gdyż zależy nam na aspekcie niespodzianki. Powiem jedynie tyle, tradycyjnie będzie część artystyczna, lecz z nowatorskim spektaklem i koncertem. Będzie to prawdziwa uczta dla zmysłów :)

Zawiązała się grupa artystyczna, łącząca osoby biorące udział w spektaklu i koncercie. Sekcja teatralna ma dwóch koordynatorów: Jarka – odpowiedzialnego za program muzyczny i Patrycję – odpowiedzialną za choreografię. Koordynatorem muzyków jest Michał. Jarek dodatkowo zajmie się zamówieniem Małej Sceny w Chatce Żaka, na której co roku odbywa się Wigilia. A właśnie, ustaliliśmy jej termin: 14 grudnia, godz. 15.00. Niedługo będziemy jeszcze oficjalnie zapraszać studentów i pracowników naszego Instytutu a przy okazji zbierać datki na wigilijny stół. Pieczę nad wigilijnymi potrawami trzyma Natalia. Plakaty i zaproszenia przygotuje Paulina Błuszko.

Cieszymy się, że w przygotowaniu Wigilii możemy liczyć na pomoc Studenckiego Koła Naukowego Folklorystów i Etnologów. Jesteście nam potrzebni. Będziemy się kontaktować :)