Witam wszystkich!

Napiszę parę słów dla nieobecnych o przebiegu ostatniego spotkania koła. Mieliśmy wtedy zaplanowane też szkolenie z metod przeprowadzania badań terenowych, dla osób, które dotychczas nie uczestniczyły w takowych badaniach naukowych. Szkolenie było krótkie, Pani dr M. Wójcicka rzeczowo przekazała najważniejsze informacje, najbliższa okazja wdrożenia ich w życie będzie już w najbliższą sobotę. Cieszymy się, że sporo osób w nich uczestniczyło. Dziękujemy Wam za przybycie i poświęcenie Waszego czasu. Wiedza ta przyda Wam się na pewno podczas Waszych obowiązkowych wyjazdów, do których podejdziecie już jako profesjonaliści.

Co poza tym się działo?

Rozmawialiśmy o możliwości pozyskania funduszy na naszą konferencję z „Kozienaliowej Komisji Kultury”, której przewodniczy Monika Wołos. Pojawiły się przy tym pewne znaki zapytania, które mam nadzieję niedługo zostaną wyjaśnione i to z korzyścią dla nas. Wspomnę jedynie, że złożenie grantu do „KKK” wiąże się z przesunięciem terminu konferencji na 20 maja (wymóg: musi mieścić się w okresie kozienalii). Konsekwencją tego jest intensyfikacja działań: byłoby najlepiej gdyby do końca  tego tygodnia każdy chętny do udziału w konferencji napisał już temat. W komentarzach pod wpisem. Jeśli od nas byłaby silna reprezentacja, dobralibyśmy wtedy zaprzyjaźnione i/lub wyróżniające się/wybitne osoby z innych kół i środowisk naukowych. W związku z tym musimy też sprawdzić i zarezerwować Salę Rady Obrad Wydziału Humanistycznego.

Będziemy się także odwoływałać od decyzji dziekana odnośnie wielkości przyznanych sknK funduszy. Dokumenty złożymy w następnym tygodniu.

Będziemy też składać grant o sprzęt do Zarządu Uczelnianego Samorządu Studentów UMCS. Na dzień spotkania nie pojawiła się jeszcze na stronie ZUS-u specyfikacja sprzętu.

Sporą część spotkania poświeciliśmy omawianiu publikacji, które zaplanowaliśmy na ten rok. Z tego co wyliczyliśmy, na te trzy publikacje potrzebujemy duuuużo pieniędzy. Z racji tego, że nie mamy na to własnych środków bądź dziekańskich, na wszystko trzeba będzie składać granty. Oj dużo mamy też papierkowej roboty w tym roku…oj dużo!