Witajcie!

Z lekkim opóźnieniem zamieszczam sprawozdanie z ostatniego posiedzenia koła. Co sie działo? Otóż dużo. Szykują się zmiany i to wielkie, ale wszystko po kolei.

Czasopryzmat

Już tylko tydzień do III edycji Spotkań Naukowych „Czasopryzmat” poświęconej „Normom i wartościom w kulturze tradycyjnej”. Podsumowaliśmy nasze zadania i stopień ich realizacji: wiemy, że obrazy się malują (właściwie maluje je Kasia :) i będą fantastyczne. Nie było Marcina, więc nie dowiedzieliśmy się jak tam prace nad podziękowaniami, mamy nadzieję jednakże, że także wszystko jest na dobrej drodze :) Zostały przygotowane zaproszenia, będziecie poproszeni na najbliższym spotkaniu o pomoc przy ich roznoszeniu. Chcielibyśmy, żeby jak największą ilość wręczyć osobiście, sami wiecie, że wtedy to wygląda inaczej, gdy można jeszcze do tego dodać słowo wyjaśnienia o całym przedsięwzięciu niż tylko taki suchy papier… Tak więc liczę na Was! :)

Pozostają jeszcze do zrobienia: plakaty i notki informacyjne, które zamieści się na stronie Instytutu Kulturoznawstwa, Instytutu Historii, Instytutu Socjologii i na stronie głównej UMCS-u. W roli moderatora spotkania wystąpi Adam Orlik, zaś szczególnie  do dyskusji przygotują się Bartek, Dorota, Adam Orlik i Basia. Nie oznacza to, że inne osoby nie mogą czy nie powinny zabierać głosu, wręcz przeciwnie. My będziemy jedynie prowodyrami, reszta należy do Was :) Pozostaje jeszcze kwestia przewozu serwisu z STL-u i zrobienia zakupów (woda, ciastka, kubeczki itp.)

Na spotkaniu nie wiedzieliśmy jeszcze o tym, że z powodu ważnego wyjazdu do Warszawy w „Czasopryzmacie” nie będzie mógł uczestniczyć prof. Jan Adamowski. On sam dowiedział się o tym w poniedziałek. Zamiast profesora wystąpi dr. Katarzyna Smyk. Ustaliliśmy jednak, że nie będziemy drukować jeszcze raz artykułów promocyjnych, a Kasia nie będzie zamalowywać obrazów, tylko zostawimy pierwotną wersje a wyjaśnimy wszystko już 8 marca na spotkaniu.

Dni Otwarte

Stawiamy na spontaniczność. Szykujemy oczywiście treściwą prezentację, ale poza tym, to liczymy na naszą wrodzoną otwartość i umiejętność zjednywania sobie ludzi :) Mamy wystąpić w przebraniach (dowolnych) i ogólnie być gotowym do zaprezentowania naszego kierunku.

Sesja zdjęciowa

Nie będę powtarzać tego, co już napisał Bartek, dlatego odsyłam do TEGO wpisu.

Konferencja „Kolor w kulturze”

Po długich naradach uznaliśmy, że konferencję ograniczymy do lubelskiego środowiska kół naukowych. Odejdzie wtedy problem finansowania jej, a pamiętajmy, że organizujemy ją przede wszystkim dla publikacji. Przy nowym sposobie przyznawania stypendium naukowego, który wchodzi od nowego roku akademickiego, działalność w kołach naukowych, publikacje, konferencje itp. będą decydującym czynnikiem jego uzyskania. Jedynie 10% studentów je otrzyma,  szczególnie to odczują humaniści, którzy mimo wysokiej średniej nie będą jego pobierać. Dlatego wykorzystajmy okazję i piszmy! Konferencja jest zaplanowana na koniec maja, Adaś napisze zaproszenie, które roześle się do lubelskich kół naukowych. Do 15 kwietnia czekamy na zgłoszenia z abstraktem a do końca czerwca – na artykuły. Są to także terminy obowiązujące nas – organizatorów.

Jeżeli mowa już o publikacji, to planujemy jeszcze druk materiałów z ostatniej konferencji organizowanej przez sknK „Przestrzeń magiczna we współczesnej kulturze” i materiałów z „Czasopryzamtu”. To kolejny powód, by przyłożyć się do dyskusji, gdyż ona także ma być ujęta w publikacji.

Wyjazdy do Woli Osowińskiej

Niedługo zostaną zamieszczone listy z wyjazdami na badania naukowe. Będzie to odrębny wpis. Wszystkie osoby wymienione proszę jeszcze raz o potwierdzenie, że na pewno jadą (nie licząc wypadków losowych, ale tych mam nadzieję, że nie będzie:) )

Bajki o nas

W ramach przybliżenia naszych sylwetek innym osobom zainteresowanym uczestnictwem w sknK oraz wszelkim gościom odwiedzającym naszą stronę, każdy z nas napisze bajkę o którymś ze członków koła.  Na ostatnim spotkaniu wybraliśmy sobie osobę, o  której chcielibyśmy pisać. Oto kto o kim pisze:

Kasia Wójcik – o Iwonie

Iwona – o Kasi Wójcik

Kuba – o Dorocie

Dorota – o Kubie

Gosia – o Basi

Basia – o Adamie Orliku

Adam – 0 Bartku

Bartek – o Gosi