Moi drodzy, witajcie w Nowym Roku!

Jak pamiętacie szesnastego grudnia ubiegłego roku organizowaliśmy Wigilię Instytutu Kulturoznawstwa. Długo przygotowana, okraszona wieloma próbami, spotkała się z fantastycznym przyjęciem. Cieszy nas to ogromnie, gdyż jest już w zwyczaju, że to sknK organizuje spotkanie wigilijne, i nie ukrywajmy, z roku na rok chcemy podnosić poprzeczkę.

Swoją obecnością zaszczycili nas szefowie Instytutu Kulturoznawstwa: prof. Jan Adamowski i dr. hab. Robert Bubczyk. W gronie reprezentacyjnym była obecna także kadra naukowa poszczególnych zakładów. Ogromnie cieszy nas to, że nie zabrakło naszej Pani opiekun – dr. Marty Wójcickiej, bez której nie wyobrażaliśmy sobie tego spotkania a istniało niebezpieczeństwo, że będzie musiała w tym czasie być w Radomiu. Nie zawiedli również studenci. „Mała Scena” Chatki Żaka była szczelnie wypełniona. Dziękujemy wszystkim za wsparcie i obecność.

Wigilia Instytutu Kulturoznawstwa UMCS (16.XII.2010) (aparat Basi) - Zdjęcie 15Spotkanie rozpoczęło się z małym opóźnieniem po godzinie 16:00 (pamiętacie te mrozy i zawieje?) Na scenie pojawili się aktorzy. Przedstawienie było w iście diabelskim stylu „Jak to Czarny na wigilii dusz nałapać próbował”. Aktorzy wczuli się w swoje role i przekonująco je odegrali. Nie zabrakło przy tym elementów komicznych, które wzbudzały salwy śmiechu wśród publiczności. Śmiał się diabeł, że mu się podstęp uda, śmiali się pracownicy naukowi i pozostali widzowie. Na koniec przedstawienie zebrało zasłużone gromkie brawa.

W wystąpieniu udział wzięli:

• Bartosz Kołtonowski – Czarny (Diabeł)
  • Marta Borowiec – Katarzyna (gospodyni)
  • Jadwiga Kamińska – Marysia (ciotka Antka i Moniki, siostra Katarzyny)
  • Małgorzata Makowska – Jadzia (babka Antka i Moniki, matka Katarzyny i Marysi)
  • Adam Orlik – Józek (dziadek Antka i Moniki, teść Katarzyny)
  • Jakub Nowak – Antek (syn Katarzyny)
  • Barbara Chomiuk – Monika (córka Katarzyny)

Podobnym powodzeniem cieszył się występ grupy muzyczno-wokalnej. Żeńska ekipa, w składzie której były doktorantki i studentki Instytutu Kulturoznawstwa pięknymi głosami wyśpiewując kolędy zachwyciły nie tylko prof. J. Adamowskiego, ale i większość słuchaczy.

A oto skład grupy muzyczno-wokalnej:

• Małgorzata Makowska
  • Marta Graban-Butryń
  • Agnieszka Szakaluk
  • Iwona Szymanowska
  • Agnieszka Dębska
  • Katarzyna Dmitruk

Po występach słowo wstępne wygłosił (a przynajmniej się starał – dop. Prezes ;) ) prezes sknK – Bartosz Kołtonowski, witając wszystkich przybyłych. O zabranie głosu poprosiliśmy także prof. J. Adamowskiego i Panią opiekun sknk – dr. M. Wójcicką. Po rozdaniu opłatków, nastąpiło składanie życzeń, uściski, buziaki… Można było Wigilia Instytutu Kulturoznawstwa UMCS (16.XII.2010) (aparat Basi) - Zdjęcie 24porozmawiać ze swoim ulubionym wykładowcą, pożyczyć mu zdrowia i przy okazji wystawiania samych przyjemnych ocen w sesji. :) Nasz wigilijny stół uginał się pod ilością potraw. Były te tradycyjne (ryba, śledzie pod różną postacią, kluski z makiem, racuchy) jak i na osłodę pyszne ciasteczka oraz ciasta. Pojawiła się także tajemnicza choinka… Jak się później okazało – z piernika! Wszystko ogromnie smakowało, chociaż największe pochwały zebrały pieczone orzeszki (przepyszne!). Gościliśmy się przy wigilijnym stole dosyć długo, racząc się pysznościami i utrwalając te chwile na niezliczonych ilościach klatek fotograficznych. Bardzo miły był fakt, że wykładowcy nie uciekli za szybko, jak to często się zdarza, ale zostali z nami dłużej. Ci co dotrwali do końca wieczerzy wigilijnej, udali się z nami do zacisznej knajpki na odpoczynek/pasterkę. :)

I tak to było… :) A zdjęcia możecie zobaczyć TUTAJ.