Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej otworzył w piątek 16 marca swoje drzwi przed maturzystami na 11 Wydziałach UMCS oraz w innych jednostkach ogólnouniwersyteckich. Impreza skierowana była nie tylko do tegorocznych maturzystów, którzy zastanawiają się nad wyborem dalszej drogi kształcenia, ale również do wszystkich  mieszkańców Lublina. Spotkanie stanowiło doskonałą okazję do przeprowadzenia bezpośrednich rozmów z przedstawicielami kadry naukowej UMCS oraz studentami, zaś organizowany Panel VIP Absolwent pozwolił poznać znanych Absolwentów Uniwersytetu. Przez cały dzień największa uczelnia we wschodniej Polsce zachęcała ich do wybrania jednego z dostępnych czterdziestu sześciu kierunków.

Nasz Instytut przygotował ciekawą prezentację o kulturoznawstwie i etnologii oraz możliwościach rozwijania swoich zainteresowań w kołach naukowych. Dr hab. Robert Bubczyk   przy okazji zdradził, ze od nowego roku akademickiego na studiach uzupełniających stacjonarnych zostanie uruchomiona nowa specjalizacja „Media i kultura popularna”. Po prezentacji kierunków dr Stefan Munch wygłosił wykład „Czy muzyka poważna jest dziś potrzebna?”, który bardzo spodobał się młodym słuchaczom. Frekwencja także z roku na rok jest coraz lepsza :) Od godz. 10.00 Instytut Kulturoznawstwa był również reprezentowany na dwóch stoiskach w Nowej Humanistyce i Ekonomii.

Jak twierdzili maturzyści, „Drzwi otwarte” na uczelniach są świetną okazją do poznania zasad rekrutacji, porozmawiania ze studentami i poznania klimatu uczelni. Maturzyści mogli poznać ofertę edukacyjną uniwersytetu i szczegółowe zasady tegorocznej rekrutacji, porozmawiać ze studentami i wykładowcami, a także zasiąść w uniwersyteckiej auli i posłuchać prawdziwego wykładu.

Najwięcej atrakcji czekało na studentów w budynku rektoratu. Tam zaprezentowały się poszczególne wydziały, ale też organizacje studenckie. Pojawiły się stanowiska m.in. AIESEC, Zarządu Uczelnianego Samorządu Studentów, Radia Centrum, czy Grupy Fotograficznej. Przyszli żacy dowiedzieli się też o możliwościach uzyskania pomocy materialnej.

Wydziały, aby zachęcić studentów do wyboru uczelni, przygotowały ciekawe warsztaty i pokazy. Na dziedzińcu ustawione zostały teleskopy, dzięki którym miłośnicy fizyki i astronomii mogli obserwować Słońce.

Uczelnia starała się pokazać, że studia to nie tylko nauka. Dlatego chętni wzięli udział w zawodach sportowych, wystąpiły również kabarety Smile oraz Kabaret Młodych Panów. Studenci mogą uczyć się na jednym z 46 kierunków w ramach 11 wydziałów. Mają do wyboru ponad 200 specjalności. Uczelnia szczyci się też nowoczesną bazą dydaktyczną, nowoczesnymi akademikami oraz centrum kultury i sportu. Studenci działają w ponad 130 kołach naukowych i organizacjach studenckich.

UMCS planuje przyjąć w tym roku na pierwszy rok studiów od 8 do 10 tysięcy młodych ludzi.